You Are Reading

2

My Version of Laksa Johor

ameeza77 Thursday, January 26, 2012

Lately tah pape asek nak upload resepi jer :p, btw.. resepi ni yg la yag I guna buat potluck kat kelas multicultural n telah diiktiraf SEDAP (perasan sangat da ni) oleh org johor sendiri which is my very own lecturer :) Ok2 jgn marah, bagila chance kembang setaman jap... anyway for those yg nak cuba tu, cuba la yer, laksa johor ni gerenti sodap!

Bahan2 (10 org makan if diaorg tak tambah 2x la yer)

1 bungkus Spaghetti
(rebusla ikot instruction kat paket yer)

10 ekor ikan kembung
3 sb kerisik
1 bungkus kecil kari ikan babas
1/2 cwn cili kisar
3-5 keping asam keping ikot tekak
1/2 cwn udang kering ditumbuk halus

Bahan2 blender
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
lengkuas cikit
2 batang serai

Bahan campak :p
1 cwn santan pekat
1 batang serai diketuk
1 btg bunga kantan
daun kesum
1 sb ketumbar ditumbuk halus

Bahan hiasan
1 biji timun potong melilit
1 labu bawang, hiris nipis
kacang panjang pun hiris nipis
bunga kantan juga dihiris nipis

Sambal Belacan
Cili Merah n cili padi ikot pedas tekak :p
sedikit belacan
limau nipis

Cara sediakan kuah;
rebus ikan dan 3 asam keping dengan 6 cwn air
once ikan masak, tgu sejuk skit n asingkan isi
air rebusan jgn dibuang yer, kita akan guna sat lagi
Blend isi ikan yg telah direbus dengan 2 cwn air rebusan tadi

Panaskan minyak n start tumis bahan2 blend sampai naik bau
Pastu bolehla masukkan cili, kari babas, kerisik n tumis sampai pecah minyak
Tambahkan 2 cwn air rebusan lagi...
Masukkan isi ikan, ketumbar n udang kering n tumis lagi sampai satu umah bau wangi n ur husben n kids pun start tanya apa yang wangi sgt kat dapur tu :p
Masukkan lebihan air rebusan ikan tadi n santan, n tgu kuah mendidih (if ur kuah pekat sgt, boleh la tambah air)
Masukkan serai, daun kesum n bunga kantan serta asam keping
Biar kuah mereneh denga api perlahan sampai pecah minyak

4 sambal belacan, tumbuk cili n belacan sampai lumat n perah limau nipis

Boleh la hidangkan start ngan spaghetti, bahan hias n sendukkan kuah sampai banjir n top up with sambal belacan ~ tell u, meleleh! Betul tak orang2 johor :)My son kalau dapat Laksa Johor ni makan dah tak pandang kiri kanan. Pagi petang siang malam boleh mengulang tak jemu2!

Mode ~ Cari2 pics laksa johor dalam lappy ni tak ada la pula, semua dah selamat masuk perut, sedap sangat kot sampai tak sempat nak snap ^.^


2 comments:

Anonymous said...

kakak...tolong buat utk saya..
nak rasa muleh?hehehe~

ameeza77 said...

hahah... ni up resepi pasal borak2 ngan awak n shah la ni... ok2, t akak wat akak roger2 awak yer.. meme teingin nak buat pun sebab haziq suka sgt ni :)

 
Copyright 2010 four.of.us