You Are Reading

0

Alahai Sedapnyer Nasi Ayam Claypot Versi Rice Cooker

ameeza77 Wednesday, January 25, 2012

Saje nak share resepi ni, sesuai tuk anak2 dara n mak dara yang malas masak macam I la kan :p. Resepi ni simple sgt2 tapi dijamin sedap! Menu wajib setiap bulan (kadang terlajak sampai 2-3 kali sebulan)



Bahan Perap
Ayam 1/2 ekor
*Halia 2 inci
*Bawang besar 2 biji
*Bawang putih 5 biji
(* diracik nipis2)
Kicap bilal 1 - 2 senduk masakan
Kicap soya 3 sudu besar
Minyak bijan 2 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Lada hitam secukup rasa

Beras 4 pot
Minyak masak untuk menumis
Ikan pekasam
Daun bawang untuk hiasan

Cara2nyer senang sesangat

1. Goreng ikan pekasam bersama sedikit minyak dan ketepikan minyaknyer. (Mak aih, kecur air liur sambil2 menaip nih)

2. Perap Ayam selama 10 - 20 minit bersama dengan bahan2 racik + kicap, kicap soya, minyak bijan dan lada hitam.

3. Panaskan minyak and masukkan ayam yang diperap tadi bersama bahan2 perapannyer sekali, masak sampai half cook aje, tambahkan air lebih kurang stgh cawan.

4. Sementara tengah masak ayam tu boleh la masak nasi menggunakan rice cooker macam biasa, tapi kurangkan setengah sukatan air drpd biasa.

5. Bila nasi dah hampir kering, masukkan ayam tadi bersama kuahnya sekali.

6. Once nasi dah masak, ambil lebihan minyak ikan pekasam tadi n taburkan di atas ayam n nasi. Tutup semula rice cooker atau boleh la terus dihidangkan dengan daun bawang dan ikan pekasam.

Nota - Jgn memandai letak garam sebab kicap n ikan pekasam meme dah masin :)

Mode ~ Rindu nasi ayam claypot!


0 comments:

 
Copyright 2010 four.of.us