Archives

9

Haziq's 6th Bday

ameeza77 Thursday, July 29, 2010
Baru nak udpate bday haziq tempohari. Sorry abang... hehhe nway, kita masih dalam bulan Julai, so sempatla umi update pics abang kat kindy aritu...

btw, umi terfikir, since kita semua akan makan2 kat umah nyang sabtu nih, maybe umi akan buat kek juga untuk abang. Bahan dalam peti pun byk lagi, lately order kureng, drpd bahan2 tu rosak n terbuang baikla umi buat kek untuk abang, so dapatla abang celebrate for the 2nd time kan :)

The Cake

Food, Goodies n Gifts

The Celebration


2

Exam Datang Lagi!

ameeza77 Saturday, July 17, 2010
Yup! exam datang lagi. Tapi alhamdulillah... tak terasa sgt sebab amek 3 paper jer .. maklumla short sem! Orang dtg kuliah 7 minggu, me pulak datang 4 minggu jer sebab kena chicken pox kan :p Thanks la to one of my lecturer yang panggil me 'late bloomer' tuh ya. Even setakat metaphor pun, kenalah juga tgk situation org rite. Dah penyakit nak datang, bukan me panggil2 pun!

Balik jer uni, me jumpa ramai sgt org x sayang mulut! esp kat library tu kan, aderla org baru yang dapat pangkat tinggi juga la kat library tu, pagi2 dah bikin spoil mood orang! me MC for 2 weeks. Dalam masa yang sama me pinjam buku library. Suppose me return on 30th Jun arituh, tapi me MC sampai 9hb July.

Bila me bawa MC, dia kate kena bayo rm4.20. me tanya kenapa kena bayar sedangkan me MC. Then dia sibok counting backwards starting 9hb Julai ke 30 Jun. Me kate awat nak kira cam tuh, kira jer la dari 10hb tu hingga 14hb hari me nak pulang buku. Memula kate kena bayo 4.2, pastu 1.8, pastu nak masuk system pon terhegeh2 mintak staff bantu.

Tetiba bagi me resit 0.0 pulak .. x yah bayar. 'Dah i bagi free pon nak complaint..' sound dia sinis, i kate sorryla i tak perasan. 'Next time dengar dulu apa orang nak cakap, jgn asek menyampok, sekian, terima kasih!' dia da start tinggikan suara.

me dah angin satu badan, me keep on menyampok sebab pening ngan counting dia tadi. ada cara senang bikin susah! ntah cam ner leh jadi m*****r tah!

part yang paling best dia sound me 'i bukan apa, tapi budak2 ni klu x nak bayo mula la buat mcm2 alasan menipu cakap buku hilangla, lepas tu jumpa kat shelf la..' me kate, my case is different, i MC. 'oh, u MC yer....' sakarstik batul la mamat nih!

me dah x leh sabo, me bagi la sebijik ' excuse me, u ingat service u ni bagus sangat ker n please dont address me as budak next time caused im not budak anymore yer!' now dia tau tune sapa lagi tinggi!

Hah! dapat ko sebijik! hampeh tul la servis kat uni nih. bayo mahal tapi servisnyer ampun mcm 't**k!', sorry to say la yer! itulah hakikatnyer!

klu korang x marah ker, bayo sampi 42,000 tapi servis macam nih! belum lagi wifi yang mcm t**k jugak, bila complaint aseklah tgh upgrade!

campus pon x der! asek pindah randah sana sini, tak malu ker woi! amek duit byk2 salur ke mana yer? bila complaint pon buat dek macam x receive jer email me tuh kan!

sib baikla azam ni masih kuat nak belajar, klu ikot at masa muda2 dulu dah lama me blah!

p/s - entry nih title dia x relate la hihiks!


4

Cuti Semester

ameeza77 Thursday, May 20, 2010
Lamanya tak update blog nih... bukan malas, tapi mood kurang heheh... nama jer cuti, sedar x sedar dah lebih dua minggu bercuti rupanya. Tapi x rasa macam cuti pon, terasa busy sangat! Rutin setiap hari beginilah lebih kurangnya;

Pagi2 hantar budak2 g sekolah, then terus ke umah bonda. klu x ke mana2, amek peluang untuk tengok tv n enjoy bkfes ngan bonda n ayahanda. Yer2, tahu.. asek menternak lemak, tapi nak buat macamana, access to food alamak x leh nak citer klu dah dok kat umah bonda. Klu kat umah x rajin buat air manis, tapi kat umah bonda sgt rajin minum air manis sebab bonda sekejap2 buat nescafe, pastu teh pulak ... adui sedapnyer!

Then around 11.30 bdk kecik 2 org pon balik dari sekolah. Maka riuh rendahla umah dengan suara depa berdua. Sampai jer soh depa mandi, n lepas tuh terus lunch. After lunch nih la activity yang sgt mencabar keimanan berlangsung! Kasik tuisyen kat bdk kecik 2 orang nih. Last month, me spent around rm60 beli activity books for they all. Mesti korang ingat ala, rm60 apalah sgt... well to tell u the truth, buku2 tuh banyak n melambak okeh! sampai bdk kecik 2 org tuh me rasa x cukup napas buat kerja :p

Jgn salahkan umi dia sebab umi dia sgt risau bila telek2 silibus darjah 1. since haziq akan masuk year 1 tahun depan, haziq la yang jadi mangsa utama. Tapi me bangga sebenarnya ngan bdk kecik 2 org nih, memula tuh memang susah nak biasakan depa ngan schedule baru tuh, especially sampai 2 jam straight buat keje kat buku2 tuh ... tapi x per, usaha itu tanda kejayaan, lagipun sementara me cuti nih kan....

Around 2.30... saat2 penyeksaan depa berakhir n depa dibenarkan tdo, tgk tv atau pape la mereka suka. Biasanyer tv or depa main 2 org. Petang klu x panas n windy, depa main kat luo, if not tv lagi. After mandi ptg... around 7 camtuh depa start belajar lagi, sometimes sampai kul 8 - 9. Kijam sungguh umi depa :p

Malam depa dah x larat, otak dah berat, senang sikit depa tdo awal. Me pun dah keletihan n x larat dah nak tengok tv or berfb or berblog sampai pagi hari....

Oh, selain rutin biasa nih.... me sibok membantu adik me yang nak kahwin on coming 30th... sometimes kuo ngan bonda cari brg untuk doorgift, tuk kuih.. tuk barang kek... n sebagainyer. Semalam sehari suntuk bz ngan adik n future SIL mencari bunga paha n bunga telur n barang2 hiasan tuk hantaran....

tghari ... g tailor tempah baju melayu tuk smua lelaki dewasa.... petang pula g ke tempat mak andam n settlekan few things, kerusi tuk makan beradab, check on progress baju pengantin n segala bagai!

uisk... penat tapi seronok...
2

Thalassemia Negative!

ameeza77 Friday, April 23, 2010
Semalam hubby ambil cuti separuh hari, me meme ader 2 revision class pagi tu, x sangka pula last class tu abis lambat. Dekat pukul 2 camtu baru semua selesai. Terpaksa la hubby tgu lama skit. Masuk jer keta, kami terus ke Klinik Kesihatan Bukit Kuda untuk ambil keputusan ujian thalassemia haiyi.

Alhamdulillah, syukur sgt pada Allah sebab keputusan tu negatif. Sesuatu yang cukup indah untuk didengar petang semalam oleh telinga seorang umi. Tak ader yang lebih indah untuk mengetahui Haiyi sihat :)

Haiyi cuma ada masalah kekurangan zat besi. Itu sebab sistem imun Haiyi x bapa kuat dan dia mudah diserang demam. Doktor sarankan kami salurkan zat besi secara semula jadi iaitu melalui diet seharian. Lepas ni Haiyi kena lah makan broccoli, purple cabbage n ciku banyak2.

Sukar juga nak cater diet Haiyi nih sebab dia terangatla picky. Dia x makan sayur berdaun hijau, dia suka makan buah jer ... terpaksalah umi cari jalan macamana nak bagi Haiyi suka kat sayur hijau lepas nih...

Ops! lupa... ada lagi yang lagi best di sebalik result Haiyi semalam! Lepas nih boleh la Haiyi dapat baby girl, yeay!
3

Haiyi Bday 1 - 4

ameeza77 Friday, April 9, 2010
happy belated bday haiyi.. wah.. tahun nih haiyi sgt2 balas dendam, selama nih haiyi tengok jer haziq celebrate bday di sekolah .. tahun nih tercapailah impiannya. umi buatkan cake dinasour seperti yang haiyi minta.. warna hijau yang juga menjadi permintaannyer jugak..

i guess i dun have to explain further, tengok jer pics haiyi kat bawah nih dah tau dia meme tersangat2la happy nyer ... terima kasih pada wan belikan buku citer bahasa, pja belikan pedang yang dituntut haiyi berhari2, mkngah belikan jam ben10, akak hema n mona 4 the story books, abang asyraf, abg dhana n abg vin 4 jam upin ipin, sis leya bawakan pizzas :), aunty f***** *e sebab bagi ang pau bday!!! haiyi meme hepi sgt2! thanks semua :)


Kek 4 Kindy

Kek @ Tasek Teh

Kek @ Bonda

Haiyi @ Kindy

Haiyi with Haziq

Happy kawan2 nyanyi happy bday song...

Goodies 4 friends...

with my uni friends..

Haiyi with cuzzy Nasyif

Haiyi with sis Haema

Haiyi lepas nap...

Nasyif, mklang to be n Haziq

Syiok makan salad

Jom .. kte nak bbq nih

Sorry, malas nak rotate pic :p

Bday boy with bday aunts..

5

sepinggan lontong dan teh o panas

ameeza77
pagi tadi masa bkfes di kedai, kami didatangi aunty berketurunan cina. melihatkan kadar bongkok dan bilangan putih rambutnya, kami anggarkan aunty tersebut berusia 70an. acli dah byk kali kami terserempak aunty tersebut ketika bkfes, setiap kali dia akan cuba menjual minyak anginnya dengan harga rm6 sebotol. tiap kali dia menjual kami menolak dengan ucapan terima kasih dan dia akan berlalu pergi..

namun hari ini, ketika kami sedap menyuap lontong ke mulut, aunty ini terus mendesak kami membeli minyak anginnya. berkali2 juga kami ucapkan terima kasih namun dia terus terusan mendesak. lalu kami bertanya adakah dia lapar dan hendak makan. auty tersebut bertanya kembali, adakah kami ingin memberinya makan? lalu kami mengunjuk tempat duduk kosong di meja kami.

dalam benak ini terfikir tentulah aunty ini lapar dan hendak makan nasi. lalu kami bertanya adakah dia ingatkan nasi lemak? dia mengunjuk ke arah lontong dan dan teh o suam kepunyaan kami. apabila hidangannya sampai, dia makan dengan tenang...

yang menarik perhatian kami (me n hubby) bukanlah aunty ini. tapi pakcik n makcik yang duduk bersebelahan meja kami. kedua2 mereka dalam lingkungan yang sama dengan aunty tadi, mungkin berusia 60-70an. jelas lagi terang kami terdengar perbualan mereka berdua. si makcik memberitahu suaminya kami berdua memberi makan kepada aunty cina tadi...

si pakcik menjawab... ah biarlah, dia BANYAK DUIT!
11

aku dan dia -pt2

ameeza77 Sunday, March 21, 2010

Hari ini aku berasa agak dengkil kerana terpaksa ke sekolah. Hari Sabtu adalah hari untuk bermalas-malas di rumah. Hari untuk bangun sedikit lewat dan… hari untuk bersarapan nasi lemak bersama adik-adik. Terbayang-bayang nasi lemak makcik faddy yang bapa belikan untuk sarapan kami adik beradik saban Sabtu. Nampaknya, adik-adikku akan berbahagia dengan nasi lemak mereka. Dan aku akan mengharung perjalanan ke sekolah seawal 7 pagi untuk memenuhi tanggungjawabku sebagai pengawas. Arghhh! Hari sukan SMRM sungguh membosankan.


Aku ditugaskan di tengah-tengah padang yang maha panas. Bertugas menjadi pak tungguk sememangnya amat menguji keimanan. Selain berdiri… berdiri… dan berdiri, kadangkala aku terpaksa juga berlari-lari anak ke arah guru yang melambai-lambai meminta bantuan.


Masa berlalu begitu pantas sekali, sedar-sedar sahaja matahari telah pun berada tepat di atas kepala. Pakaianku mula dibasahi peluh, muka pula bagaikan bah di bawah panahan cahaya matahari yang membahang sekali! Manakan tidak, semua orang berpakaian sukan, aku yang berstatus pengawas ini terpaksa berpakaian lengkap sekolah.


“Dik, dik.. tumpang tanya…” sapa satu suara di belakangku. Aku pantas memalingkan tubuh memandang tepat ke arahnya.


“Ya, sa.. saya…” jawabku gugup. Ya Allah, ini pemuda yang selalu kuperhatikan setiap kali waktu menunggu bapa. Ya! Tidak syak lagi, dialah orangnya. Aku amat pasti. Bahang yang menjadi bebananku sebentar tadi hilang ditelan kehadirannya. Aku memerhatikan dia. Masih dalam fesyen yang sama, kemas berkemeja biru dan masih berslack hitam. Dan... hahaha, payung cetinya juga masih kejap ditangan. Pasti dia baru kembali dari pejabat.


“Dik…”, suaranya membantutkan lamunan ku.


“Adik nampak cikgu Solleh?” soalnya bila aku tidak memberikan sebarang respon.


“Oh, cikgu Solleh… ada di tengah padang sana…” balasku sambil menghalakan tangan ke arah padang.


“Abang ni siapa?” soalku.


Pelik juga mengapa dia mencari guru sejarahku. Bagaimana mereka berdua berkenalan? Kepalaku sarat dengan pelbagai soalan pada ketika itu.


Bersambung…

6

aku dan dia -pt1

ameeza77 Tuesday, March 16, 2010
Hubby jangan jeles yer... akan datang cerita mengenai u juga nanti ..... masa nih kita x kenal lagi :p

Minggu lepas, me berkesempatan melawat sekolah yang telah me tinggalkan hampir 16 tahun yang lalu (eh tahula korang umur me yer :p). Terlalu banyak memori yang terpahat dalam kotak kepala me. Pengalaman sepanjang 5 tahun di sekolah itu banyak manis dari pahit. Kalaula ada peluang, me ingin kembali ke zaman lalu, mengulang sejarah dah memperbaiki mana2 yang kurang :)

Antara kenangan yang tidak dapat me lupakan waktu berada di tingkatan 1 ialah memiliki kasih seorang abang! Abang yang mengajar me banyak bersabar mengharungi liku hidup seorang remaja, yang membuat me mengerti akan kasih seorang perempuan kepada lelaki yang bukan mahramnyer (version adik n abang yer :p), yang mengajar me bermimpi untuk ke menara gading, membuka mata me seluas-luasnya bahawa ada dunia lain disebalik sekolah dan rumah, mengajar me erti secure, dan yang paling penting dialah satu2nya insan yang membuat me berasa sangat istimewa sebagai individu. Dia insan yang me hormat ketika itu selain mak dan bapa.

Apapun, me harap insan tersebut atau isterinya (merangkap kakak angkat yang me sayang n cinta juga) tidakla terbaca memori ini, sekadar peristiwa indah yang ingin me garap dan lakarkan agar lebih kekal di kotak kepala ini.



.......... dan bermula sebuah kisah aku dan dia..........


Petang itu bapa lambat lagi. Sudah hampir maghrib namun bayang bapa masih juga tidak kelihatan. Aku semakin gusar, pintu pagar sekolah sudah tertutup rapat, tinggal belum dikunci saja. Aku pula masih setia di pondok yang sama. Pondok yang paling dekat dengan pagar. Tiada bayang pelajar lain kelihatan, cuma aku yang masih menunggu di situ. Setia….. seperti hari-hari sebelumnya.


Namun hati gusarku terus berhenti. Pemuda yang sama kelihatan lagi. Dari jauh.. aku terjengkit-jengkit mengintai. Ingin membenarkan kata hati, mengiakan pandangan mata kasarku. Sesabar mungkin aku menunggu kelibat bayang misteri itu. Aku pasti dia akan lalu lagi. Hampir postitif dia akan melintasi aku seperti semalam, seperti kelmarin dan seperti hari sebelumnya. Eh, apa yang telah aku lakukan? Adakah aku menunggu akan kehadirannya pada lewat petang seperti itu... seperti selalu... :)


Pemuda itu semakin hampir. Masih dalam pakaian yang sama, berseluar slack hitam dan berkemeja putih. Namun apa yang menggamit aku untuk terus memerhati ialah payug ceti ditangannya. Dia melintasi aku, tanpa menoleh sedikitpun. Ya.. amat mahal mahu menunjukkan raut wajah sebenarnya. Apatah lagi melempar senyum kepadaku. Jika benar kiraanku dia hanya berjalan tegak dan sesekali menundukkan kepala apabila dia melintasi aku. Mungkinkah dia sedar akan kehadiranku di situ? Atau sememangnya dia tidak pernah peka, hanya berjalan melewati hari-harinya seperti selalu sebelum menghempaskan tubuh dan mindanya yang letih bekerja. Itu andaian aku. Namun aku tidak berkecil hati. Malah, aku gembira melihat dia melintasi aku setiap hari. Sekurang-kurangnya masaku terisi juga sementara menunggu bapa yang tak kunjung tiba. 'Ponnnnnn' hah! bapa dah sampai, jauh sungguh aku mengelamun, dan bayang pemuda itu juga sudah jauh meninggalkan aku sebenarnya....



.........bersambung.............

8

Kasihan Haziq :(

ameeza77 Sunday, February 7, 2010
Haziq baru cerita satu rahsia yang tiba2 dia teringat kepada me...

'umi, masa Haziq kat sekolah S** kan, kak J* kurung Haziq dalam bilik air, lama umi...'
'Napa kak J* kurung Haziq?'
'Sebab Haziq tak tau baca :('

Rasa geram ada, nak menangis pun ada, nak pergi balik sekolah tu dan m*** orang tu pun ada, macam2 perasaan sebenarnya ada dalam dada ni :(. Bila renung muka Haziq tengah tidur atau tengok gambar2 Haziq yang ada dalam blog, fb atau lappy nih, tersentuh sungguh jiwa ibu me :(.

Kasihan Haziq, sedari usianya 4 tahun lagi, macam2 perlu dia lalui untuk bersekolah. Apalah yang Haziq tahu dalam usia semuda itu. Me hantar Haziq ke sekolah dalam usia yang muda pun, bukannya nak dia rasai getir hidup! Me hantar dengan harapan, dari dia duduk di rumah dan menonton tv, baikla Haziq belajar bergaul dengan rakan-rakan dan belajar sedikit sebanyak ilmu 3M.

Kadang kala me tak faham dengan sikap guru2 dan pembantu guru pra sekolah masa kini. Perlukah kamu semua bersikap kejam dengan kanak2 yang begitu bersih hati dan fikirannya? Perlukah kamu semua bermuka2 baik di hadapan ibu bapa tapi menghukum anak2 ini dengan tidak bertimbang rasa di belakang mereka. Bagaimanakah anak2 ini dapat membina jati tiri yang positif kiranya dari pra sekolah lagi mental mereka ditekan?

Me rasa me terpaksa juga berbuat sesuatu, me HARUS membuat aduan ke pejabat pendidikan daerah! Walaupun Haziq tidak lagi bersekolah di pra sekolah S**, mungkin me masih boleh menyelamatkan nasib anak2 kecil yang lain :(

Nasihat me pada pelajar2 institusi tinggi awan dan swasta, kiranya kalian tidak mampu memikul tanggungjawaab, menggalas amanah di bahu serta mempraktikkan ilmu perguruan yang kalian pelajari, usahla menjadi guru!

Kepada cikgu A** dan kak J*, me berharap kalian berubahla, jangan lupa kalian juga ada anak yang akan bersekolah! Semoga emosi mereka tidak rosak sebagaimana kamu berdua merosakkan EQ Haziq! me tetap mendoakan yang baik2 untuk anak kalian, kerana yang buruk itu adalah kalian berdua!


7

Chilled Durian Cheesecake

ameeza77 Friday, February 5, 2010 ,
Erm, kebelakangan nih me suka sgt blog walking kat foodie2 blogger. Banyak resepi menarik yang me jumpa, antaranya ialah chilled durian cheesecake dari Kitchen Corner. Dah banyak kali dah me buat cake nih dan alhamdulillah it is a NO FAIL resepi. My 1st attempt buat cake ni bulan lepas untuk birthday maksu dan angah.

Masa excited sangat buat cake tu, kebetulan gf adik n adik me ada bertandang ke rumah. Tengah sibok memfrosting cake sambil chit chat dengan gf adik me, air panas menggelegak yang me guna untuk licinkan cake tertumpah tepat2 atas perut me nih. Apa lagi menggelupur bagai ikan hidup masuk kuali. Cepat2 me siram dengan air dah sapukan colgate. Ya Allah, bisanya tak terperi!

Yang kelakarnya, lepas setengah jam berlalu, me kembali memfrosting cake dalam keadaan bisa dan sakit. Petang tu kami tetap ke rumah wan sebab maksu anak beranak menunggu dari tghari lagi.

Lepas 2 -3 hari, me rasa confident sangat yang burns tu dah kering, dengan selamba me pakai jer seluar ke hulu dan ke hilir dengan my 2nd degree burns. Keadaan bertambah malang pada hari pendaftaran sem baru. Me baru sedar luka tu dah kena jangkitan. Hari tu juga me ke klinik, akibatnya doktor bisingla sebab dah teruk baru sibok nak jumpa doktor.

Malang yang amat2 sangat, pembantu doktor hari tu tersangat2lah b***d!! Apa taknya, me dah warning sebelum dia lekatkan water proof tape pada my burns area tuh. Tapi apa nurse tu kata @ me 'No, no! You look 1st what am gonna do to you, tape ini nipis, tak ada masalah!' ... x sempat nak halang lagi dia dah lekatkan tape tu pada bahagian yang luka sahaja, sedangkan burns area tu melitupi hampir seluruh kawasan tepi pusat :(

As am expected la kan, malam tu lepas mandi, i peeled of my own skin!!!! Menjerit2 Allah sahajalah yang tahu :( the conclusion is ... Kepada semua pelajar UNITAR Kelana Jaya, haramkanlah kaki anda dari memijak klinik MEDIVIRON dalam giant tuh since nurse2 kat situ langsung tidak terlatih!

Shukur Alhamdulilah to Allah, my burns da OK, sel kulit dah berganti baru :) Thanks to hubby cause ringan mulut bertanya @ SIVA pharmacy Andalas (thanks to the pharmacist too for the best recommendation and solution!). Harapkan ubat doktor tu, mungkin sebulan pun tak baik2 my wound! I nak tepek pics my perut, but im afraid after this u all taknak singgah dah blog nih :p... so let me have this scar forever on my stomach, am sure it can remind me on how much passion i have on baking kah kah kah!

Dun worry, there would be NO 2nd degree burns wound's pictures will be pasted here .. :p but, enjoy the chilled durian cheesecake that i made on January 2010 :)





2

Kelas Cuppies

ameeza77
Banyak juga yang me buat awal tahun baru nih .. antaranya ialah menghadiri kelas cupcakes sifu Lynn. Selama ni me buat cake hanya bergurukan forum di Internet. Bila hadir di kelas hands on begini, banyak yang dapat dipelajari, terutama tips2 yang dikongsi oleh sifu Lynn.

group kami


my art work la konon

However, lepas nih kurangla gerun sikit nak deco cuppies. Confident la skit since dah tau buat buttercream yang reliable. Dulu me guna SMBC jer, tapi me suka kurangkan gula sebab tak larat la rasa manis sangat. End up SMBC tu jadi lembut sangat sebab kurang gula kan. Bila guna buttercream nih rasa ok juga, but still me reducekan sugar content dia ... hihih. Boleh la... buat tambah2 pics profile and tambah pendapatan :)
4

Tahun Baru Bilik Baru

ameeza77
Diam tak diam, hampir 4 tahun kami menyewa di apartment ni. Tapi kelakar la juga, selepas 4 tahun barulah kami perasaan bilik yang kami jadikan stor dahulu sebenarnya besar (memanjang sebenarnya).

Proses membuang barang2 bermula. Me sendiri x leh percaya lebih 20 plastik hitam besar dan hampir 20 kotak berisi pelbagai barangan antik kami buang. Yang paling banyak ialah koleksi buku2 sekolah, buku2 college, koleksi majalah, baju2 lama Haziq n Haiyi (semuanya masih cantik, cuma saiz baju je yang kecil sebab mereka semakin membesar), baju2 lama me dan hubby, koleksi langsir2 lama, dannnn......... koleksi muzium perkakasan komputer hubby!

Kami juga keluarkan semula katil slide haziq. Dulunya kami simpan sebab ada incident kecil berlaku. Hampir2 haiyi menjalani pembedahan pada bahagian depan mulut gara2 terjatuh pada slide kayu yang sememangnya keras tu. Darah tak henti2 mengalir dan doktor khuatir memudaratkan bahagian depan mulut Haiyi pada masa tu. Alhamdulillah, sebelum pembedahan dijalankan, darah berhenti dan doktor yakin luka tersebut sembuh sendiri.


Bila mereka berdua dah besar nih, kami suami isteri berasa sedikit yakin yang Haziq dan Haiyi boleh menjaga diri mereka dengan lebih baik. Sukalah dua beradik ni sehinggakan turun naik slide berpuluh2 kali sehari seolah2 tak pernah bermain slide di playground :)

Buat masa ni, bilik utama kami jadikan bilik bersiap. Kami tempatkan almari baju berisi baju2 yang jarang2 kami gunakan di bilik ini. Katil kami bawa ke bilik baru. Kami tempatkan juga rak buku2 dah study table me! Now, semua orang happy!
4

Minggu Pertama Sekolah Pt 3

ameeza77 Wednesday, January 27, 2010
Tahun ni tahun ketiga Haziq bersekolah. Me gembira kerana akhirnya Haziq dapat environment yang sesuai dan rasi dengan dirinya. Tahun pertama persekolahan Haziq di Qdees banyak membantu dalam subjek English dan matematik. Bagaimanapun, tahun kedua (3 bulan sahaja) sangat mengecewakan kerana Haziq masih tidak dapat menguasai suku kata bahasa melayu. Ada juga beberapa isu yang sangat mengecewakan hingga me membuat keputusan untuk membawa Haziq ke pra sekolah kerajaan.

Kasihan Haziq, keluar mulut rimau masuk pula ke mulut buaya. Pra sekolah bukan tempat yang baik untuk Haziq juga. Walaupun Haziq mula menguasai suku kata dengan baik namun guru kelas yang kuat menegking dan marah2 hanya memburukkan lagi suasana pembelajaran Haziq. Itulah sebabnya, me memilih Pra Sekolah Jais yang dahulunya dikenali sebagai TAKIS Klang. Me sememangnya amat berpuas hati dengan guru2 di sekolah ini yang hormat pada ibu bapa dan menyayangi anak2.

Me rase, guru2 muda sekarang ni kurang sabar dalam mendidik. Mungkin menjadi pendidik kerana dah tak ada kerja. Ahkirnya anak2 yang menjadi mangsa. Seharusnya, pra sekolah merupakan pusat pembelajaran yang paling kritikal pada anak2. Ini kerana pengalaman anak2 ini akan kekal dalam hatinya hingga dewasa. Bayangkanlah anak berusia 5 tahun (ada yang belum mencapai 5 pun) dijerit dan diherdik setiap hari (style kononnya), di suruh lap muntah sendiri (mendidik konon) dah dipaksa makan makanan yang sememangnya tidak boleh diterima tekak hingga anak2 ini muntah (juga mendidik katanya)... mungkin kerajaan harus melakukan pemantauan yang teliti ke atas guru2 ini. Natijahnya tidak ada apa yang berubah walaupun guru2 muda ini mengikuti kursus yang saban waktu diadakan sehingga menggunakan waktu persekolah juga kadang kala....

Tahun ini, me boleh menarik nafas lega bila melihat Haziq boleh menjadi dirinya sendiri. Haziq gembira dengan persekitaran baru dan kawan2 barunya. Apa yang paling penting me paling puas hati bila Haziq mendapat guru yang pernah mengajar me 27 tahun yang lepas. Perasaan 'warm' masih berbekas pada sekolah, darjah dan guru terbabit masih berbekas di hati ini... me berharap Haziq juga berpeluang melalui apa yang me rasa...


Kelas Haziq

Di kantin

Berbaris sebelum masuk kelas

Ceria

Inilah wajah sebenar yang me perlukan agar hati ibu ini tenang selalu

Di kesempatan ini me nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada cikgu pra sekolah TAKIS (sekarang pra sekolah JAIS) me iaitu cikgu Nour Eisiah kerana membina jati diri, dan keyakinan yang tinggi dalam diri ini...
0

Minggu Pertama Sekolah Pt 2

ameeza77
Aiseh, banyak sungguh pics yang masih belum di upload. Lately pulak kerap sangat sakit kepala. Tak tau lah kenapa. Sensitif pada cahaya, bising, tense sikit mula la migrain datang. Apapun, banyak sangat gambar yang diperam dalam simpanan...

Antara pic Haiyi yang sempat me snap awal minggu persekolah. Haiyi excited sangat nak ke sekolah sebenarnya. Tapi tak tahu kenapa bila sampai je di sekolah Haiyi mula lah tersebek2. Tapi Haiyi tak lah pula menagis. Malah Haiyi cuba tahan tangis dengan meletakkan tangan ke muka dan menegangkan kulit muka.

Balik jer dari sekolah, Haiyi bercerita 'umi, kalau Haiyi tak tak buat macam nh (tegangkan kulit muka dengan kedua tangan) nanti Haiyi cry'. Haiyi meme kurang sikit bersosial, tak seperti Haziq yang pantang jumpa orang :)). Tak kira tua muda selamba aje dia menegur.

Di kantin dengan muka sebek sebab ingatkan umi dah babah dah balik

Dalam kelas, dapat juga snap Haiyi tersenyum

Muka protes ..... tak bagi umi balik..

Aktiviti mewarna

Kurang dari 10 orang pelajar kerana tahun ini adalah tahun pengenalan Jais membuka kelas untuk 4 tahun (me gembira sangat ... kelas yang kecil akan memudahkan proses suai kenal Haiyi dengan rakan2)
4

Minggu Pertama Sekolah

ameeza77 Sunday, January 24, 2010
Keperluan Sekolah


Kasut sekolah Haiyi


Alat tulis umi


Alat tulis Haziq n Haiyi


Beg sekolah


Hari pertama sebelum ke sekolah

Percaya atau tidak, inilah pra sekolah me dulu :) Masih teguh! Beberapa kenangan yang menyeronokkan masih terpahat kukuh dalam memory ini. Part yang paling seronok ialah, Haziq dapat guru yang sama mengajarku 27 tahun yang lalu! Malah Haziq juga dapat bilik darjah yang sama :))

Bangunan depan sekolah

Seronok main buai

1st day - beskut jer ker :p

x cukup la tu :)

Haiyi sangka dia sekelas dengan abang!

2

Selamat Tahun Baru 2010

ameeza77 Friday, January 1, 2010
ntah kenapa
teringat akan janji seseorang
tercalit sedikit rindu di dada
walau kian mendak dengan sebak
hati kecil tetap mengharap dan berdoa
akan hadirnya

ntah bila
terungkai segala rahsia
yang menjadi anar pada hati robekku ini
yang seakan menekup aku dari bernafas
termanggu aku di dalam suram
menongkah fikiranku sendiri
berteka teki menepis andaian

ntah kenapa
teringat janji kau taburkan
di tahun baru ini :(

(dadaku benar2 sesak, aku bermimpi kau datang, membawa bahagia.... mode - sedih dan terluka)
 
Copyright 2010 four.of.us