Jarang2
masakkan hubby his fav soup ni, setahun adalah few times aje sebab nak merebus
pun amek masa 4 jam kan, bila tiba mood rajin ble la layan sup ni. Biarpun
remeh, tapi hasilnyer sgtla puas hati, boleh la say good bye kat mamak for few
weeks agaknyer heheh...
Since
nak berjauhan ngan hubby, masakkanla sup ni kat dia, biar teringat2 n terindu2
kat isteri and anak2 dia kat umah ni (jgn terindu mamak sudah ler) :p
But
this time umi sgtla amazed with 2 budak kecik kat umah ni, memela depa ni dah
besar n dah pandai makan kot. Budak 2 org kat umah ni sgt2 enjoy the soup. Tak
cukup makan ngan nasi, esoknyer siap cecah ngan french bread lagi buat
breakfast. Alhamdulillah... :)
For
those yang nak cuba, this recipe nampak aje panjang, sebenarnyar simple aje,
main campak2 n tumis aje. Tak susah pun, kalau famili besar boleh la ikot
resepi ni, Kalau famili tak ramai mcm mine, elokla dikurangkan half aje utk
elak byk sgt leftover, nanti ada pula yg terpaksa jadik majlis perbandaran
menghabiskan the leftover :p
N
Ops! Gambar tak de, tak menyempat nak snap sebab semua excited menyendok sup
masuk mangkuk :)
Sup Tulang Rawan Ala Mamak
Bahan
A
1kg
tulang rawan
1
inci halia diketuk
5
ulas bawang putih diketuk
10
cawan air
Bahan
B (Kisar)
2-3
biji bawang besar (xtra besar)
1
inci halia
8
ulas bawang putih
3
sudu besar rempah kurma
Bahan
C (Tumis)
2
batang serai diketuk
Bunga
Lawang + Kayu Manis + Buah Pelaga
Minyak
masak
Bahan
D (Terpulang pada individu)
2
batang karot dipotong kiub
2
batang celery dihiris kecik
2
biji kentang dipotong
2
biji tomato – sebiji dibelah 8
Garam
dan black pepper secukup rase
Bahan
E (Hias)
Daun
sup/bawang or ketumbar
Cara2
Rebus bahan A dalam
periuk yang besar selama 4 jam or hingga daging lembut dengan api yang
sederhana, tambahkan air bila air berkurangan. Kisar Bahan B. Tumiskan bahan C
hingga naik bau. Masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak.
Masukkan bahan tumisan
ke dalam periuk berisi rebusan tulang tadi.
Masukkan bahan D
KECUALI tomato. Masak hingga lembut.
Perasakan dengan
garam n black pepper.Masukkan tomato.
Renehkan selama 10
minit.
Tutup api dan hiaskan
dengan bawang sup/bawang atau daun ketumbar.
Selamat Mencuba :)
Selamat Mencuba :)
0 comments:
Post a Comment