You Are Reading

0

Bekal Seminggu

ameeza77 Wednesday, September 12, 2012


Jarang2 masakkan hubby his fav soup ni, setahun adalah few times aje sebab nak merebus pun amek masa 4 jam kan, bila tiba mood rajin ble la layan sup ni. Biarpun remeh, tapi hasilnyer sgtla puas hati, boleh la say good bye kat mamak for few weeks agaknyer heheh... 

Since nak berjauhan ngan hubby, masakkanla sup ni kat dia, biar teringat2 n terindu2 kat isteri and anak2 dia kat umah ni (jgn terindu mamak sudah ler) :p

But this time umi sgtla amazed with 2 budak kecik kat umah ni, memela depa ni dah besar n dah pandai makan kot. Budak 2 org kat umah ni sgt2 enjoy the soup. Tak cukup makan ngan nasi, esoknyer siap cecah ngan french bread lagi buat breakfast. Alhamdulillah... :)

For those yang nak cuba, this recipe nampak aje panjang, sebenarnyar simple aje, main campak2 n tumis aje. Tak susah pun, kalau famili besar boleh la ikot resepi ni, Kalau famili tak ramai mcm mine, elokla dikurangkan half aje utk elak byk sgt leftover, nanti ada pula yg terpaksa jadik majlis perbandaran menghabiskan the leftover :p 

N Ops! Gambar tak de, tak menyempat nak snap sebab semua excited menyendok sup masuk mangkuk :)

Sup Tulang Rawan Ala Mamak 

Bahan A
1kg tulang rawan
1 inci halia diketuk
5 ulas bawang putih diketuk
10 cawan air

Bahan B (Kisar)
2-3 biji bawang besar (xtra besar)
1 inci halia
8 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kurma

Bahan C (Tumis)
2 batang serai diketuk
Bunga Lawang + Kayu Manis + Buah Pelaga
Minyak masak

Bahan D (Terpulang pada individu)
2 batang karot dipotong kiub
2 batang celery dihiris kecik
2 biji kentang dipotong
2 biji tomato – sebiji dibelah 8
Garam dan black pepper secukup rase

Bahan E (Hias)
Daun sup/bawang or ketumbar

Cara2

Rebus bahan A dalam periuk yang besar selama 4 jam or hingga daging lembut dengan api yang sederhana, tambahkan air bila air berkurangan. Kisar Bahan B. Tumiskan bahan C hingga naik bau. Masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak.
Masukkan bahan tumisan ke dalam periuk berisi rebusan tulang tadi.
Masukkan bahan D KECUALI tomato. Masak hingga lembut.
Perasakan dengan garam n black pepper.Masukkan tomato.
Renehkan selama 10 minit.
Tutup api dan hiaskan dengan bawang sup/bawang atau daun ketumbar. 

Selamat Mencuba :)


0 comments:

 
Copyright 2010 four.of.us